
Hoe werkt een warmtepompboiler
Een warmtepomp boiler is een speciaal type warmtepomp die gebruik maakt van de omgevingslucht of ventilatielucht om je warmtapwater te verwarmen. Het is een heel energiezuinige en milieuvriendelijke manier om warm water te verkrijgen. Een warmtepompboiler wordt vaak gebruikt als vervanger van een normale elektra boiler. Een warmtepompboiler verbruikt tot wel 3 keer minder elektriciteit ten opzichte van een normale elektraboiler. Daarnaast kan een warmtepompboiler echt tot 100% voorzien in de warmwaterbehoefte. Daarom is een warmtepompboiler vooral interessant voor grote gezinnen of wanneer de warmwaterbehoefte groot is.
Grote aanpassing is niet nodig
Omdat er geen gas gebruikt wordt is er enkel een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk nodig. De opgewekte duurzame energie wordt namelijk in de warmtepompboiler aangevuld met elektrische energie om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit betekent dat er vaak geen grootschalige aanpassingen aan de woning nodig zijn om de installatie van een warmtepompboiler te realiseren.


Tot drie keer minder stroom dan elektrische boiler
Het rendement van een warmtepompboiler ligt relatief hoog. Dit komt doordat de warmtepompboiler gemiddeld een COP (Coëfficiënt Of Performance) behaald van 3. Deze prestatiecoëfficiënt drukt het rendement uit. Het laat de verhouding zien tussen de geleverde energie (afgegeven warmte) en de gebruikte energie (elektriciteit). Gemiddeld verbruikt een warmtepompboiler dus tot drie keer minder stroom dan een elektrische boiler