
Wat is een lucht/water pomp
Een lucht/water pomp zet warmte uit de buitenlucht om in bruikbare energie. Deze energie wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van uw woning en voor het bereiden van warm tapwater. Dit kan zelfs bij een zeer lage buitentemperatuur tot wel -20 graden. Een lucht/water warmtepomp word ook vaak toegepast in combinatie met vloerverwarming of cv-ketel. De ketel neemt dan het warme tapwater voor zijn rekening, zodat er geen (grote) boiler geplaatst hoeft te worden. Mocht dat wel het geval zijn dan noemen we het een hybride warmtepomp.
Hoe werkt een lucht/water warmtepomp
De lucht/water pomp haalt warmte uit de buitenlucht met behulp van een koelmiddel en condensor. Een installatie bestaat vaak uit een buitenunit, binnenunit en/of regelunit met een losse boiler. De warmte word uit de lucht onttrokken door middel van een buitenunit. Vervolgens wordt de warmte naar de binnenunit gestuurd. Die gebruikt de warmte voor het verwarmen van water. Het warme water stroomt daarna naar de verwarmingselementen en/of de waterleiding. En zo kunt u genieten van een warm bad na een lange dag werken. De lucht/water pomp is een hele energiezuinige manier van verwarmen. Er wordt namelijk voor driekwart aan energie gratis uit de lucht gehaald. Voor het andere kwart heeft de warmtepomp elektriciteit nodig.


Rendement op lange termijn
Een lucht/water pomp is een duurzaam en energiezuinig alternatief voor een bestaande verwarmingsketel, omdat deze namelijk gewoon op de bestaande verwarmingstoestellen kan worden aangesloten. Daartegenover staat dat de woning wel goed geïsoleerd moet zijn om genoeg rendement te maken. De terugverdientijd van een lucht/water pomp ligt tussen de 10 en 20 jaar. Dit is voornamelijk afhankelijk van uw verbruik. Voor de lucht/water pomp is vaak subsidie mogelijk, zodat de terugverdientijd wordt verlaagt.