
Wat is aquathermie
Aquathermie is één van de duurzame alternatieven voor verwarming uit het Klimaatakkoord. Het is eigenlijk een verzamelterm voor het duurzaam verwarmen en koelen met water. Dit doen we doormiddel van oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) en drinkwater (TED). 20 partijen tekenden de Green Deal Aquathermie op 14 mei 2019 en later zijn er nog twee partijen toegetreden. Ook ruim 35 partners ondersteunen de doelen van deze Green Deal. Dankzij deze brede coalitie en het groeiende netwerk ontstaan er veel mogelijkheden om met aquathermie gebouwen te verwarmen en koelen. Zo komt er versnelling in de warmtetransitie.
Werkwijze aquathermie
Nederland bestaat voor een groot deel uit water. Heel prettig, maar woningen op het water hebben minder mogelijkheden voor het plaatsen van een warmtepomp. Samen Duurzaam is gespecialiseerd in aquathermie. Dit betekent dat we warmte uit het water kunnen onttrekken. Een groot deel van de woningen waar wij aan werken zijn woonboten, woonarken en watervilla’s. Dit soort accommodaties worden ook wel waterwoningen genoemd. Wij voorzien deze woningen van een in het water geplaatste warmtewisselaar die we vervolgens aansluiten op een warmtepomp. Dit is een heel efficiënte manier van warmte opwekken en het is ook nog eens goed voor het milieu en uw portemonnee.

Aquathermie is duurzaam
Aquathermie zorgt namelijk voor CO2 reductie. Warmte uit een waterbron onttrekken veroorzaakt geen CO2 uitstoot, omdat de waterpomp elektriciteit verbruikt. Die komt nu nog grotendeels uit fossiele bronnen. Het doel van het Klimaatakkoord is om in 2030 80% van de elektriciteit uit duurzame bronnen te halen. Dus tegen die tijd is de CO2 uitstoot van aquathermie nihil. De bronnen van aquathermie worden direct of indirect door de zon en de omgeving opgewarmd en zijn hernieuwbaar.


Andere duurzaamheidsaspecten
Het koelen van het oppervlaktewater in de zomer kan een positief effect hebben op de waterkwaliteit en leiden tot minder algenbloei (blauwalg) en botulisme. Daarnaast kan vooral in stedelijk gebied koeler oppervlaktewater hittestress helpen tegengaan. Soms komt er stroming in stilstaand water en dat is ook gunstig voor de waterkwaliteit. Verder is de verwachting dat er voor het watersysteem in de meeste gevallen geen ecologische gevolgen zijn. Toch controleren we voor de uitvoering alle mogelijke effecten en nemen we dat onderzoeksrapport mee in de vergunningseisen. Zo weten we zeker dat we écht een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld.
Soorten wisselaars & frames
Er zijn meerdere soorten wisselaars met verschillende vermogens. Namelijk vanaf 4KW . Deze wisserlaars kunnen ook gecombineerd worden voor een groter vermogen, mocht dit wenselijk zijn. Voor iedere installatie is er dus wel een mogelijkheid. De merken waar wij mee werken zijn Thermogenius en Bleu Thermbox. In veel gevallen worden de wisselaars in het water naar de bodem getrokken met een gewicht en daarna zijn ze slecht te bereiken. Samen Duurzaam heeft een speciaal frame ontwikkelt die we aan een woning kunnen bevestigen. Met dit frame kunnen we makkelijk de wisselaar uit het water halen voor inspectie of onderhoud. Zo zorgen we altijd voor een hoog rendement.


Monitoren & onderhoud
Om meer te weten te komen over de verschillende wateren in Nederland en wat dat betekent voor de vervuiling en het rendement van de wisselaar, plaatsen wij sensoren in het water. Dit doen we net buiten én in de wisselaar om op afstand de temperaturen in de gaten te kunnen houden. Wij zijn dan ook meestal de eersten die merken dat uw wisselaar aan het vervuilen is en dat het tijd is voor onderhoud. En ook deze service is een van onze expertises.