Wat is aquathermie?
Aquathermie is een duurzame manier om gebouwen te verwarmen en te koelen met water. Het is een van de groene oplossingen uit het Klimaatakkoord. We gebruiken hierbij water uit rivieren en meren (TEO), afvalwater (TEA) en drinkwater (TED). In 2019 hebben 22 partijen de Green Deal Aquathermie getekend. Daarnaast ondersteunen meer dan 35 partners de doelen hieruit. Door deze samenwerking zijn er steeds meer mogelijkheden om met aquathermie gebouwen te verwarmen en te koelen. Hierdoor verloopt de overgang naar duurzame warmte sneller.
Hoe werkt aquathermie?
Bij aquathermie halen we warmte uit het water, wat kan worden gebruikt voor verwarming en tapwater. Nederland heeft veel water, dus dat is gunstig. Voor waterwoningen is een gewone warmtepomp echter lastig. Veel van onze projecten zijn daarom woonboten, woonarken en watervilla’s. We plaatsen een warmtewisselaar in het water en sluiten deze aan op een warmtepomp. Dit is goed voor het milieu en bespaart geld en ruimte. Voordat we beginnen controleren we altijd de mogelijke ecologische gevolgen en we houden ons aan de vergunningseisen. Zo dragen we echt bij aan een duurzamere wereld. Vragen of langskomen bij onze vestiging in Leusden?
Waarom is aquathermie duurzaam?
Aquathermie helpt om CO2-uitstoot te verminderen. Het onttrekken van warmte uit water veroorzaakt geen CO2-uitstoot, omdat de waterpomp elektriciteit gebruikt. Op dit moment komt die elektriciteit vaak nog uit fossiele bronnen. Het Klimaatakkoord heeft als doel dat in 2030 80% van de elektriciteit uit duurzame bronnen komt. Denk aan zon of wind. De warmtebronnen voor aquathermie worden direct of indirect door de zon opgewarmd en zijn hernieuwbaar.
Andere voordelen van aquathermie
Aquathermie kan de waterkwaliteit verbeteren door het koelen van oppervlaktewater in de zomer. Dit kan namelijk leiden tot minder algenbloei en botulisme – een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging veroorzaakt door een bacterie die met name gevaarlijk is voor vogels en vissen. In steden kan koeler water helpen om hittestress tegen te gaan. Soms zorgt het ook voor stroming in stilstaand water, wat goed is voor de waterkwaliteit.
Soorten wisselaars & frames
Er zijn verschillende soorten warmtewisselaars met verschillende vermogens, vanaf 4 kW. Als meer vermogen nodig is, kunnen wisselaars gecombineerd worden. We werken met merken zoals Thermogenius en Bleu Thermbox. Wisselaars worden vaak met een gewicht naar de bodem van het water getrokken en zijn dan moeilijk bereikbaar. Samen Duurzaam heeft een speciaal frame ontwikkeld dat aan de woning wordt bevestigd. Met dit frame kunnen we de wisselaar makkelijk uit het water halen voor inspectie of onderhoud. Zo zorgen we altijd voor een hoog rendement.
Monitoren & onderhoud
Om meer te weten te komen over de verschillende wateren in Nederland, vervuiling en rendement, plaatsen we sensoren in het water. Deze meten de temperaturen buiten en in de wisselaar. Zo kunnen we op afstand in de gaten houden wanneer onderhoud nodig is. Wij zijn dan ook meestal de eersten die merken dat uw wisselaar aan het vervuilen is en dat het tijd is voor onderhoud. Ook deze service is een van onze specialisaties.